Kulki rumowo-czekoladowe

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2954
Kulki rumowo-czekoladowe
fot. Sebastian Zurkuhl (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 140 g miękkiego masła
  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki pokruszonych drobno herbatników
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki kakao
  • 1 szklanka ciemnego rumu
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 1 łyżka rodzynek
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • 200 g posypki cukierniczej (pałeczki czekoladowe)

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Do miksera wsypać płatki owsiane i zmiksować je na drobne kawałeczki. Wsypać do tego pokruszone herbatniki oraz rodzynki i zmiksować. Następnie kakao wymieszać z rumem w kubku i przelać do składników w mikserze. Dodać do tego masło, wsypać cukier, wlać ekstrakt migdałowy i całość jeszcze raz zmiksować mikserem na jednolitą masę. Uformować z niej ręcznie małe kulki, obtoczyć je posypką pałeczek czekoladowych i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów