Kulki rumowo-czekoladowe
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2954
Składniki:
- 140 g miękkiego masła
- 2,5 szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki pokruszonych drobno herbatników
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki kakao
- 1 szklanka ciemnego rumu
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 1 łyżka rodzynek
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- 200 g posypki cukierniczej (pałeczki czekoladowe)
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Do miksera wsypać płatki owsiane i zmiksować je na drobne kawałeczki. Wsypać do tego pokruszone herbatniki oraz rodzynki i zmiksować. Następnie kakao wymieszać z rumem w kubku i przelać do składników w mikserze. Dodać do tego masło, wsypać cukier, wlać ekstrakt migdałowy i całość jeszcze raz zmiksować mikserem na jednolitą masę. Uformować z niej ręcznie małe kulki, obtoczyć je posypką pałeczek czekoladowych i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki.
Komentarze (0)