Szpinak z owocami i kaszą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 262
Składniki:
- 300 g kaszy pęczak
- 250 g świeżego szpinaku
- 150 g śliwek kalifornijskich bez pestek
- 100 g rodzynek
- 100 g orzeszków piniowych
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Szpinak dokładnie umyć pod bieżąca wodą, wrzucić go do rondla z 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować go przez 1,5 minuty. Po tym czasie szpinak odcedzić. Następnie kaszę opłukać pod bieżąca wodą, przesypać ją do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować. Rodzynki oraz śliwki kalifornijskie sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z nadmiaru wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanej oliwie na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego orzeszki piniowe, sparzone wcześniej śliwki i rodzynki. Składniki na patelni wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego sparzony szpinak. Całość wymieszać, smażyć przez kolejną 1 minutę, a po tym czasie dodać do tego ugotowaną kaszę pęczak i dokładnie wymieszać. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, jeszcze raz wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz..
Komentarze (0)