Szpinak z marchewką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3025
Szpinak z marchewką
fot. Jennifer / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • pęczek szpinaku
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa dokładnie umyć i osaczyć z wody. Marchew obrać ze skóry i zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Potem zasypać ją cukrem, zalać sokiem cytrynowym i wymieszać. Szpinak pokroić na kawałki. Następnie czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony wcześniej szpinak, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie z ognia i wymieszać z marchewką w misce.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów