Szpecle z krewetkami i sosem porowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1905
Składniki:
- 6 dużych mrożonych krewetek
- Ciasto:
- 200 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżki letniej wody
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 jajko
- szczypta soli
- Sos:
- 2 pory
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać letnią wodę, wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto podsypać mąką, zwinąć w jeden, długi rulon i pokroić go na małe kawałeczki nożem lub przecisnąć przez specjalną praskę do szpecli.
Następnie wszystko wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po ugotowaniu odcedzić na sicie.
Przygotować sos: pory umyć, osączyć z wody, pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, zagotować na dużym ogniu, odcedzić i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry, dodać do porów w mikserze, wlać do tego oliwę z oliwek i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki wyłożyć na talerz i dodać do nich ugotowane wcześniej szpecle.
Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, wrzucić do gotującej się lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Gotowe odcedzić i dodać do potrawy.
Następnie wszystko wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po ugotowaniu odcedzić na sicie.
Przygotować sos: pory umyć, osączyć z wody, pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, zagotować na dużym ogniu, odcedzić i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry, dodać do porów w mikserze, wlać do tego oliwę z oliwek i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki wyłożyć na talerz i dodać do nich ugotowane wcześniej szpecle.
Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, wrzucić do gotującej się lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Gotowe odcedzić i dodać do potrawy.
Komentarze (0)