Szpecle z krewetkami i sosem porowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1905
Szpecle z krewetkami i sosem porowym
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 dużych mrożonych krewetek
  • Ciasto:
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Sos:
  • 2 pory
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać letnią wodę, wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto podsypać mąką, zwinąć w jeden, długi rulon i pokroić go na małe kawałeczki nożem lub przecisnąć przez specjalną praskę do szpecli.

Następnie wszystko wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po ugotowaniu odcedzić na sicie.

Przygotować sos: pory umyć, osączyć z wody, pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, zagotować na dużym ogniu, odcedzić i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry, dodać do porów w mikserze, wlać do tego oliwę z oliwek i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki wyłożyć na talerz i dodać do nich ugotowane wcześniej szpecle.

Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, wrzucić do gotującej się lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Gotowe odcedzić i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów