Szparagi z pitą, mozzarela i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1412
Składniki:
- 200 g zielonych szparagów
- 200 g sera mozzarella
- 30 g orzeszków pinii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 chlebki pita
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Szparagi oraz tymianek umyć. Szparagi przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, pokroić na kawałki i wyłożyć na talerz. Następnie chlebki pita rozdrobnić na małe kawałeczki. Potem czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać orzeszki pinii oraz rozdrobnione chlebki pita. Składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu białego i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do szparagów na talerzu.Dodać do tego rozdrobniony na kawałki ser mozzarella i dobrze wymieszać. Wszystko posypać posiekanym drobno tymiankiem i podawać do spożycia.
Komentarze (0)