Szparagi z pitą, mozzarela i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1413
Szparagi z pitą, mozzarela i orzechami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g zielonych szparagów
  • 200 g sera mozzarella
  • 30 g orzeszków pinii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 chlebki pita
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Szparagi oraz tymianek umyć. Szparagi przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, pokroić na kawałki i wyłożyć na talerz. Następnie chlebki pita rozdrobnić na małe kawałeczki. Potem czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać orzeszki pinii oraz rozdrobnione chlebki pita. Składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu białego i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do szparagów na talerzu.Dodać do tego rozdrobniony na kawałki ser mozzarella i dobrze wymieszać. Wszystko posypać posiekanym drobno tymiankiem i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów