Szparagi z miksem z bobu i parmezanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1506
Szparagi z  miksem z bobu i parmezanem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g zielonych szparagów
  • 300 g bobu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • pęczek zielonego koperku
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bób przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i przełożyć do miksera. Do bobu w mikserze dodać obrany ze skóry czosnek i pęczek zielonego koperku. Następnie zalać 1 łyżką oliwy z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu mieloną kolendrą i zmiksować je na jednolitą masę. Szparagi przełożyć na aluminiową tackę do grilla, skropić je pozostałą oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli i grillować na rozpalonym grillu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z grilla i przełożyć na talerz. Na szparagi wyłożyć zmiksowane wcześniej składniki i wszystko posypać tartym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów