Szparagi z miksem z bobu i parmezanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1506
Składniki:
- 350 g zielonych szparagów
- 300 g bobu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- pęczek zielonego koperku
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Bób przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i przełożyć do miksera. Do bobu w mikserze dodać obrany ze skóry czosnek i pęczek zielonego koperku. Następnie zalać 1 łyżką oliwy z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu mieloną kolendrą i zmiksować je na jednolitą masę. Szparagi przełożyć na aluminiową tackę do grilla, skropić je pozostałą oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli i grillować na rozpalonym grillu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z grilla i przełożyć na talerz. Na szparagi wyłożyć zmiksowane wcześniej składniki i wszystko posypać tartym parmezanem.
Komentarze (0)