Szparagi z boczkiem, bazylią i jogurtem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1584
Składniki:
- 150 ml jogurtu greckiego
- 40 g zielonych szparagów
- 20 g wędzonego boczku w całości
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- pęczek świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, wymieszać jogurtem greckim i sokiem cytrynowym. Następnie szparagi pokroić na kawałki, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i podzielić na dwie części. Jedną część przełożyć do miksera i dodać do niej bazylię, a drugą przełożyć na talerz. Boczek pokroić na kawałki i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumieniony dodać do szparagów na talerzu. Do składników w mikserze wlać oliwę z oliwek, wsypać szczyptę soli oraz pieprzu, razem zmiksować na jednolitą masę i przełożyć na talerz. Dodać do tego składniki z wymieszanym jogurtem. Całość posypać pokrojoną wcześniej cebulą.
Komentarze (0)