Szparagi po mediolańsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1496
Szparagi po mediolańsku
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 zielonych szparagów
  • 5 g tartego parmezanu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka kacze
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szparagi umyć, osączyć z wody, zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Dwa szparagi pokroić drobno i zmiksować z 1 łyżką oliwy z oliwek. Następnie pozostałe szparagi przełożyć na rozgrzaną patelnię z pozostałą oliwą i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i polać zmiksowanymi wcześniej szparagami z oliwą. Jajka kacze wbić na rozgrzana patelnię bez tłuszczu, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, gałką muszkatołową i smażyć do czasu ścięcia się białek jaj. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć na szparagi. Wszystko posypać tartym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów