Szparagi po mediolańsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1639
Składniki:
- 10 zielonych szparagów
- 5 g tartego parmezanu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jajka kacze
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szparagi umyć, osączyć z wody, zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Dwa szparagi pokroić drobno i zmiksować z 1 łyżką oliwy z oliwek. Następnie pozostałe szparagi przełożyć na rozgrzaną patelnię z pozostałą oliwą i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i polać zmiksowanymi wcześniej szparagami z oliwą. Jajka kacze wbić na rozgrzana patelnię bez tłuszczu, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, gałką muszkatołową i smażyć do czasu ścięcia się białek jaj. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć na szparagi. Wszystko posypać tartym parmezanem.
Komentarze (0)