Szopska sałata
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1566
Składniki:
- 40 dkg czerwonej słodkiej papryki
- 20 dkg pomidorów
- 8 dkg cebuli
- 2 małe ostre papryczki
- 4 dkg oleju sojowego
- 2 łyżki octu
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Papryki umyć, osuszyć włożyć do żaroodpornego naczynia i upiec w całości w piekarniku. Po upieczeniu wyciągnąć, przekroić na połowy, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie krążki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pomidory pokroić na części. Ostrą papryczkę przekroić na połowy, usunąć nasiona i pokroić w drobne cząstki. Wymieszać razem paprykę, cebulę i pomidory, dodać do tego olej, ocet, sól i natkę zielonej pietruszki. Całość przemieszać i pozostawić na 15 minut przed podaniem.
Komentarze (0)