Sznycel z szałwią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2083
Składniki:
- 50 dag chudego mięsa
- 8 plasterków szynki parmeńskiej
- 5 łyżek oleju
- 4 łyżki białego wina
- 2 łyżki masła
- 8 liści szałwii
- sól, pieprz
Opis przygotowania:
Mięso umyj dokładnie osusz, pokrój na 8 plastrów. Każdy kawałek mięsa włóż między 2 warstwy foli spożywczej. Lekko rozbij. Następnie sznycle oprósz z obu stron solą i pieprzem. Liście szałwii opłucz, osusz. Na każdym sznyclu połóż plasterek szynki i listek szałwii. Szynkę z szałwią przypnij do sznycli wykałaczką. Na patelni rozgrzej olej. Włóż sznycle. Smaż po 3 min z każdej strony. Pod koniec smażenia sznycle skrop 1 łyżką białego wina. Usmażone sznycle trzymaj w cieple. Tłuszcz ze smażenia sznycli wymieszaj z pozostałymi 3 łyżkami wina. Do sosu dołóż masło i przez chwilę podgrzewaj, aż się rozpuści. Sznycle polej sosem. Od razu podawaj.
Komentarze (0)