Sznycel z szałwią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1888

Składniki:

  • 50 dag chudego mięsa
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • 5 łyżek oleju
  • 4 łyżki białego wina
  • 2 łyżki masła
  • 8 liści szałwii
  • sól, pieprz

Opis przygotowania:

Mięso umyj dokładnie osusz, pokrój na 8 plastrów. Każdy kawałek mięsa włóż między 2 warstwy foli spożywczej. Lekko rozbij. Następnie sznycle oprósz z obu stron solą i pieprzem. Liście szałwii opłucz, osusz. Na każdym sznyclu połóż plasterek szynki i listek szałwii. Szynkę z szałwią przypnij do sznycli wykałaczką. Na patelni rozgrzej olej. Włóż sznycle. Smaż po 3 min z każdej strony. Pod koniec smażenia sznycle skrop 1 łyżką białego wina. Usmażone sznycle trzymaj w cieple. Tłuszcz ze smażenia sznycli wymieszaj z pozostałymi 3 łyżkami wina. Do sosu dołóż masło i przez chwilę podgrzewaj, aż się rozpuści. Sznycle polej sosem. Od razu podawaj.

Autor: priinccces

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów