Sznycel wiedeński

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3136
Sznycel wiedeński
fot. Kobako (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 60 dkg mięsa cielęcego bez kości
  • 8 dkg masła
  • 6 dkg bułki tartej
  • 4 dkg mąki
  • 2 jajka
  • 1 cytryna
  • 1 sałata
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso pokroić na 4 plastry i lekko rozbić tłuczkiem. Jajka roztrzepać na talerzu. Mąkę wysypać na drugi talerz, a w trzecim talerzu wysypać bułkę tartą. Rozbite mięso zanurzyć w jajku, potem w mące i bułce tartej. Rozgrzać połowę masła na patelni i usmażyć mięso z obu stron na złoty kolor. Sałatę opłukać, osączyć z wody i ułożyć na talerz. Na sałatę położyć usmażone sznycle. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, pokroić w talarki i położyć na sznyclu. Na mięsie położyć też pozostałą część masła i obsypać całość natką zielonej pietruszki. Gotowe sznycle podajemy od razu do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów