Sznycel wiedeński
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3335
Składniki:
- 60 dkg mięsa cielęcego bez kości
- 8 dkg masła
- 6 dkg bułki tartej
- 4 dkg mąki
- 2 jajka
- 1 cytryna
- 1 sałata
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso pokroić na 4 plastry i lekko rozbić tłuczkiem. Jajka roztrzepać na talerzu. Mąkę wysypać na drugi talerz, a w trzecim talerzu wysypać bułkę tartą. Rozbite mięso zanurzyć w jajku, potem w mące i bułce tartej. Rozgrzać połowę masła na patelni i usmażyć mięso z obu stron na złoty kolor. Sałatę opłukać, osączyć z wody i ułożyć na talerz. Na sałatę położyć usmażone sznycle. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, pokroić w talarki i położyć na sznyclu. Na mięsie położyć też pozostałą część masła i obsypać całość natką zielonej pietruszki. Gotowe sznycle podajemy od razu do spożycia.
Komentarze (0)