Sznycel wiedeński z ziemniakami i sosem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2772
Składniki:
- 4 łyżki masła
- 2 kotlety schabowe (wieprzowe)
- 1 jajko
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 0,5 kg ziemniaków
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Sos:
- 200 ml bulionu warzywnego z kostki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
Opis przygotowania:
Mięso, ziemniaki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, oprószyć je szczyptą soli i przyrumienić na 1 łyżce rozgrzanego masła na patelni. Zrumienione ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu. Jajko wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Rozbite mięso panierować w roztrzepanym jajku, bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym maśle na patelni na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do ziemniaków na talerzu.
Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni, wsypać do niego mąkę, wymieszać i zrobić jasną zasmażkę. Następnie wlać bulion warzywny, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu wlać do tego śmietanę, ponownie wymieszać, ściągnąć z ognia i polać potrawę.
Wszystko posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.
Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni, wsypać do niego mąkę, wymieszać i zrobić jasną zasmażkę. Następnie wlać bulion warzywny, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu wlać do tego śmietanę, ponownie wymieszać, ściągnąć z ognia i polać potrawę.
Wszystko posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)