Sznycel wiedeński z ziemniakami i sosem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2552
Sznycel wiedeński z ziemniakami i sosem
fot. iamkaspar / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • 2 kotlety schabowe (wieprzowe)
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 0,5 kg ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 200 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła

Opis przygotowania:

Mięso, ziemniaki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, oprószyć je szczyptą soli i przyrumienić na 1 łyżce rozgrzanego masła na patelni. Zrumienione ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu. Jajko wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Rozbite mięso panierować w roztrzepanym jajku, bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym maśle na patelni na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do ziemniaków na talerzu.

Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni, wsypać do niego mąkę, wymieszać i zrobić jasną zasmażkę. Następnie wlać bulion warzywny, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu wlać do tego śmietanę, ponownie wymieszać, ściągnąć z ognia i polać potrawę.

Wszystko posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów