Sznycel z bakłażanów

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1866
Sznycel z bakłażanów
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1,8 kg bakłażanów
  • 250 g śmietany
  • 75 g oleju
  • 50 g mąki
  • 2 jajka
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Bakłażany umyć, osuszyć z wody i upiec na pół miękko w piekarniku o temperaturze 150 stopni. Upieczone wyciągnąć z piekarnik obrać ze skóry, przekroić w poprzek, posolić i oprószyć pieprzem. Roztrzepać 2 jajka na talerzu, do drugiego talerza wsypać mąkę i panierować bakłażany zaczynając od zamaczania w jajku, potem w mące. Rozgrzać mocno olej na patelni i włożyć bakłażany. Smażyć na złoty kolor. Gotowe przełożyć na talerz, polać śmietaną i posypać natką zielonej pietruszki. Podajemy zaraz po przyrządzeniu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów