Szci (zupa)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 671
Szci (zupa)
fot. Шнапс (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 600 g kiszonej kapusty
  • 300 g łopatki wołowej bez kości
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 l wody
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 2 całe pomidory
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 ćwiartka selera
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić na małe kawałki. Ziemniaki obrać ze skory i pokroić w dużą kostkę. Marchew oraz seler obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Do rondla wlać 3 l wody i dodać do tego pokrojone wcześniej mięso. Zagotować je, po czym zebrać z góry szumowiny i dodać do tego połowę startych na tarce warzyw i razem gotować. Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru wody, pokroić drobno i przełożyć ją na rozgrzane masło na patelni. Do kapusty wsypać mielony kminek i dodać do tego pokrojone na kawałki pomidory. Składniki te wymieszać i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Na drugiej patelni wlać olej i zeszklić na nim obraną i pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem. Następnie do zeszklonych składników dodać starte wcześniej warzywa i dusić je również przez 3 minuty na średnim ogniu pod przykryciem. Po tym czasie składniki z obu patelni przełożyć razem do gotowanego mięsa w rondlu. Dodać do tego pokrojone ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu czarnego. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i gotować do miękkości składników. Kiedy składniki będą miękkie, całość ściągnąć z ognia, przelać na talerz, posypać natką zielonej pietruszki, pokrojonymi łodygami selera naciowego i wyłożyć śmietaną kremówką.

0 komenatrzy

Podobne przepisy