Szci (zupa)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1504
Składniki:
- 600 g kiszonej kapusty
- 300 g łopatki wołowej bez kości
- 4 duże ziemniaki
- 3 l wody
- 2 marchewki
- 2 łyżki masła
- 2 całe pomidory
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 ćwiartka selera
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić na małe kawałki. Ziemniaki obrać ze skory i pokroić w dużą kostkę. Marchew oraz seler obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Do rondla wlać 3 l wody i dodać do tego pokrojone wcześniej mięso. Zagotować je, po czym zebrać z góry szumowiny i dodać do tego połowę startych na tarce warzyw i razem gotować. Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru wody, pokroić drobno i przełożyć ją na rozgrzane masło na patelni. Do kapusty wsypać mielony kminek i dodać do tego pokrojone na kawałki pomidory. Składniki te wymieszać i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Na drugiej patelni wlać olej i zeszklić na nim obraną i pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem. Następnie do zeszklonych składników dodać starte wcześniej warzywa i dusić je również przez 3 minuty na średnim ogniu pod przykryciem. Po tym czasie składniki z obu patelni przełożyć razem do gotowanego mięsa w rondlu. Dodać do tego pokrojone ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu czarnego. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i gotować do miękkości składników. Kiedy składniki będą miękkie, całość ściągnąć z ognia, przelać na talerz, posypać natką zielonej pietruszki, pokrojonymi łodygami selera naciowego i wyłożyć śmietaną kremówką.
Komentarze (0)