Galaretka z pigwy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4677
Galaretka z pigwy
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1,5 kg owoców pigwy
  • 3 kg cukru
  • sok z 1 cytryny

Opis przygotowania:

Owoce pigwy umyć, przekroić na 4 części, usunąć nasiona, wrzucić do naczynia, zalać wodą do wysokości pokrajanych owoców, wlać sok z cytryny i dusić pod przykryciem na małym ogniu do 30 minut. Wodę i ugotowane owoce przelać przez gazę umieszczoną nad naczyniem, owoce pozostawić do ścieknięcia soku przez kilka godzin. Do przecedzonej wcześniej wody i soku z pigwy dodać cukier i gotować całość 60 minut. Przed końcem gotowania dodać kawałki pigwy i gotować do 10 minut. Po zagotowaniu przelać do gorących słoików i pozamykać je hermetycznie. Gotową gałaretkę odstawić w chłodniejsze miejsce, po czym nadaje się do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów