Galaretka z pigwy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4677
Składniki:
- 1,5 kg owoców pigwy
- 3 kg cukru
- sok z 1 cytryny
Opis przygotowania:
Owoce pigwy umyć, przekroić na 4 części, usunąć nasiona, wrzucić do naczynia, zalać wodą do wysokości pokrajanych owoców, wlać sok z cytryny i dusić pod przykryciem na małym ogniu do 30 minut. Wodę i ugotowane owoce przelać przez gazę umieszczoną nad naczyniem, owoce pozostawić do ścieknięcia soku przez kilka godzin. Do przecedzonej wcześniej wody i soku z pigwy dodać cukier i gotować całość 60 minut. Przed końcem gotowania dodać kawałki pigwy i gotować do 10 minut. Po zagotowaniu przelać do gorących słoików i pozamykać je hermetycznie. Gotową gałaretkę odstawić w chłodniejsze miejsce, po czym nadaje się do spożycia.
Komentarze (0)