Świderki z kurkumą, pomidorami i soczewicą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1124
Świderki z kurkumą, pomidorami i soczewicą
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g makaronu świderki
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 250 g zielonej soczewicy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól

Opis przygotowania:

Pomidorki umyć, osączyć z wody i przekroić na połowy. Soczewicę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1,5 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Makaron wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody, wsypać do tego kurkumę, dobrze wymieszać i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i dodać do niej pokrojone wcześniej pomidorki koktajlowe i ugotowaną wcześniej soczewicę. Oba składniki wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego ugotowany makaron. Całość ponownie dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez kolejne 1,5 minuty. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów