Świderki z kurkumą, pomidorami i soczewicą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1124
Składniki:
- 350 g makaronu świderki
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 250 g zielonej soczewicy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól
Opis przygotowania:
Pomidorki umyć, osączyć z wody i przekroić na połowy. Soczewicę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1,5 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Makaron wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody, wsypać do tego kurkumę, dobrze wymieszać i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i dodać do niej pokrojone wcześniej pomidorki koktajlowe i ugotowaną wcześniej soczewicę. Oba składniki wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego ugotowany makaron. Całość ponownie dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez kolejne 1,5 minuty. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)