Tuńczyk z soczewicą i pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2034
Tuńczyk z soczewicą i pomidorami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g tuńczyka w zalewie własnej
  • 300 g soczewicy zielonej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • natka zielonej kolendry
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Soczewicę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej ją oliwą z oliwek, sokiem cytrynowym i dokładnie wymieszać. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki i dodać do soczewicy. Natkę zielonej kolendry pokroić drobno i dodać do całości. Następnie tuńczyka osączyć z zalewy, rozdrobnić go i dodać do składników. Wszystko doprawić do smaku szczypta soli oraz pieprzu białego i dokładnie wymieszać.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów