Świderki z groszkiem w pesto pokrzywowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1505
Świderki z groszkiem w pesto pokrzywowym
fot. veganfamily / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 30 g makaronu świderki
  • 6 kwiatów polnych stokrotek do dekoracji
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • pieprz biały
  • Na pesto:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 szklanki młodych liści z pokrzyw
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 łyżka mielonych orzechów laskowych

Opis przygotowania:

Stokrotki polne opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Groszek zielony osączyć z zalewy i przesypać do miski. Pokrzywy sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru.

Przygotować pesto: sparzone wcześniej liście pokrzyw przełożyć do miksera i zalać je oliwą z oliwek. Czosnek obrać ze skóry i dodać do składników w mikserze. Wsypać do tego mielone orzechy i tarty parmezan, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego i zmiksować na jednolitą masę. Połączyć ją z osączonym, zielonym groszkiem.

Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Kiedy jest jeszcze ciepły, wymieszać go z przygotowanym wcześniej pesto pokrzywowym. Całość przełożyć na talerz i udekorować stokrotkami polnymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów