Kiełbasa z soczewicą i pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1470
Składniki:
- 300 g zielonej soczewicy
- 2 peta kiełbasy chorizo lub śląskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pomidory
- sól
- pieprz biały
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Pomidory pokroić w ćwiartki. Następnie rozgrzać mocno oliwę na patelni i dodać do tego ugotowaną wcześniej soczewicę. Smażyć ją na średnim ogniu przez 1,5 minuty, po czym dodać do tego pokrojone pomidory oraz pęta kiełbasy. Całość doprawić do smaku przyprawami i smażyć do chwili, aż kiełbasa zacznie się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)