Kiełbasa z soczewicą i pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1470
Kiełbasa z soczewicą i pomidorami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g zielonej soczewicy
  • 2 peta kiełbasy chorizo lub śląskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • sól
  • pieprz biały
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Pomidory pokroić w ćwiartki. Następnie rozgrzać mocno oliwę na patelni i dodać do tego ugotowaną wcześniej soczewicę. Smażyć ją na średnim ogniu przez 1,5 minuty, po czym dodać do tego pokrojone pomidory oraz pęta kiełbasy. Całość doprawić do smaku przyprawami i smażyć do chwili, aż kiełbasa zacznie się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów