Serowy bałwan
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2503
Składniki:
- 0,5 kg startego sera żółtego
- 1 mały słoiczek majonezu
- 1 mała paczka czarnych oliwek (mogą być w zalewie)
- 4 kromki ciemnego chleba
- 1 mała marchew
- 4 patyczki do szaszłyków
- 1 mały por
Opis przygotowania:
Majonez przełożyć do miseczki. Oliwki wyciągnąć z zalewy, osuszyć i zanurzyć w majonezie. Dwie oliwki pozostawić na guziki, a pozostałe wyciągnąć na spodek, posypać startym serem, uformować kulki i nabić na patyczki szaszłykowe, stawiając jedna na drugiej tak, aby przypominały bałwana. Z ciemnego chleba wyciąć kolejno malejące krążki i nabić na końce patyczków. Por sparzyć wrzątkiem, następnie z listka zawiązać szalik na szyi bałwana. Marchew pokroić w zapałki. Z jednej utworzyć nos bałwana, a z następnej zapięcie szalika. Pozostawione oliwki pokroić drobno i przytwierdzić jako guzki bałwana. Gotowego bałwana przełożyć do dekoracyjnego naczynia.
Komentarze (0)