Dyniowy sorbert na Halloween

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1107
Dyniowy sorbert na Halloween
fot. t-mizo / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukry pudru
  • 2 białka jaj
  • Sorbet:
  • 600 g miąższu z dyni
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego

Opis przygotowania:

Przygotować sorbet: miąższ z dyni umyć, osączyć z wody i przełożyć do miksera. Wlać do niego śmietanę kremówkę, aromat waniliowy i wsypać cukier puder. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym przełożyć ją do odpowiednich foremek plastikowych i zamrozić w zamrażalniku. Następnie ciasto francuskie przełożyć na stolnicę i wyciąć w nim krążki kubkiem. Wycięte krążki wysmarować białkiem jaj, po czym nałożyć po dwa na siebie i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i przeciąć na połówki. Na to nałożyć sorbet dyniowy z zamrażalnika i całość nakryć przekrojoną wcześniej połową ciasta. Wszystko udekorować gorzką czekoladą i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów