Dyniowy sorbert na Halloween
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1274
Składniki:
- 400 g mrożonego ciasta francuskiego
- 250 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukry pudru
- 2 białka jaj
- Sorbet:
- 600 g miąższu z dyni
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
Opis przygotowania:
Przygotować sorbet: miąższ z dyni umyć, osączyć z wody i przełożyć do miksera. Wlać do niego śmietanę kremówkę, aromat waniliowy i wsypać cukier puder. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym przełożyć ją do odpowiednich foremek plastikowych i zamrozić w zamrażalniku. Następnie ciasto francuskie przełożyć na stolnicę i wyciąć w nim krążki kubkiem. Wycięte krążki wysmarować białkiem jaj, po czym nałożyć po dwa na siebie i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i przeciąć na połówki. Na to nałożyć sorbet dyniowy z zamrażalnika i całość nakryć przekrojoną wcześniej połową ciasta. Wszystko udekorować gorzką czekoladą i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)