Stek z kuskusem i szczypiorkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2203
Stek z kuskusem i szczypiorkiem
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g polędwicy wołowej
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pęczki szczypiorki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej ostrej papryki chili
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Mięso oraz szczypiorek dokładnie umyć i osączyć z wody. Polędwicę oprószyć szczyptą soli i zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni. Zrumienioną ściągnąć z ognia, pokroić na porcje, przełożyć na talerz i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Kaszę kuskus zalać 2 szklankami wrzącej wody, trzymać przez 3 minuty, odcedzić i dodać do mięsa. Szczypiorek pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Rozgrzać olej sezamowy na patelni, dodać pokrojony czosnek oraz szczypiorek, oprószyć mieloną papryką chili i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Do smażonych składników wlać sos sojowy, wsypać cukier brązowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na kaszę kuskus. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów