Stek z kuskusem i szczypiorkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2203
Składniki:
- 400 g polędwicy wołowej
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 pęczki szczypiorki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej ostrej papryki chili
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Mięso oraz szczypiorek dokładnie umyć i osączyć z wody. Polędwicę oprószyć szczyptą soli i zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni. Zrumienioną ściągnąć z ognia, pokroić na porcje, przełożyć na talerz i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Kaszę kuskus zalać 2 szklankami wrzącej wody, trzymać przez 3 minuty, odcedzić i dodać do mięsa. Szczypiorek pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Rozgrzać olej sezamowy na patelni, dodać pokrojony czosnek oraz szczypiorek, oprószyć mieloną papryką chili i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Do smażonych składników wlać sos sojowy, wsypać cukier brązowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na kaszę kuskus. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)