Stek z kalafiora
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2124
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka mleka 2%
- sól
Opis przygotowania:
Kalafiora umyć, osączyć z wody, przekroić go na połówki i przełożyć do rondla. Zalać go wodą, mlekiem, doprawić szczyptą soli do smaku i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu jedną połowę kalafiora wyciągnąć i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Drugą połówkę kalafiora zmiksować mikserem z gotowanymi składnikami, odlać nadmiar płynu, a resztę przełożyć na talerz. Następnie rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej plastry pokrojonego kalafiora i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się dobrze przyrumieni. Wtedy ściągnąć go z ognia i dodać do zmiksowanych składników na talerzu.
Komentarze (0)