Stek z kalafiora

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2124
Stek z kalafiora
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka 2%
  • sól

Opis przygotowania:

Kalafiora umyć, osączyć z wody, przekroić go na połówki i przełożyć do rondla. Zalać go wodą, mlekiem, doprawić szczyptą soli do smaku i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu jedną połowę kalafiora wyciągnąć i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Drugą połówkę kalafiora zmiksować mikserem z gotowanymi składnikami, odlać nadmiar płynu, a resztę przełożyć na talerz. Następnie rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej plastry pokrojonego kalafiora i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się dobrze przyrumieni. Wtedy ściągnąć go z ognia i dodać do zmiksowanych składników na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów