Spaghetti z kalmarami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4441
Składniki:
- 30 g makaronu spaghetti
- 30 g mrożonych kalmarów (krążki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Kalmary rozmrozić, dokładnie opłukać pod bieżąca wodą i osuszyć z jej nadmiaru. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać kalmary, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mieloną papryka chili i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego przecier pomidorowy i smażyć przez 1 minutę, a następnie dodać ugotowany wcześniej makaron oraz posiekaną natkę zielonej pietruszki. Wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty.
Komentarze (0)