Spaghetti z kalmarami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4441
Spaghetti z kalmarami
fot. isaac'licious / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu spaghetti
  • 30 g mrożonych kalmarów (krążki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Kalmary rozmrozić, dokładnie opłukać pod bieżąca wodą i osuszyć z jej nadmiaru. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać kalmary, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mieloną papryka chili i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego przecier pomidorowy i smażyć przez 1 minutę, a następnie dodać ugotowany wcześniej makaron oraz posiekaną natkę zielonej pietruszki. Wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów