Kalafior z ziemniakami i kalmarami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1306
Składniki:
- 300 g mrożonych kalmarów
- 6 łyżek oleju
- 2 duże ziemniaki
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 kalafior
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry i posiekać drobno. Kalmary rozmrozić i pokroić je na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć je do kolejnego rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu kalafiora odcedzić. Rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojony wcześniej imbir, mieloną paprykę chili, garam masala, kmin rzymski i kurkumę. Składniki na patelni dobrze wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do nich pokrojone kalmary i pokrojoną cebulę. Składniki te smażyć do czasu, aż zaczną się rumienić, wtedy dodać do tego ugotowanego kalafiora oraz ziemniaki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez 2,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)