Rigatoni w sosie pomidorowym i kalmarami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3291
Składniki:
- 40 g okrągłego makaronu rigatoni
- 6 kalmarów mrożonych lub świeżych
- 3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron rigatoni ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą i wyłożyć na talerz. Pomidory naciąć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i usunąć nasiona. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić na nią drobno cebulę oraz czosnek, następnie zeszklić i dodać pomidory. Smażyć pod przykryciem 2 minuty, po czym dodać do tego przecier pomidorowy i natkę pietruszki. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i smażyć przez kolejne 2 minuty. Gotowy sos dodać do makaronu. Kalmary rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, ściągnąć skórę z tuby. Następnie pokroić w plastry, gotować przez 5 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z sosem i makaronem.
Komentarze (0)