Kreple z winem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3023
Składniki:
- 40 dkg mąki
- 6 jaj
- 3 łyżki masła
- 12 dkg cukru pudru
- 1 szklanka wina słodkiego
- olej do smażenia
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Mąkę zmieszać z jajkami, masłem, cukrem pudrem, winem i wyrobić ciasto takie jak na makaron. Dobrze rozwałkować, pociąć na długie i wąskie kawałki, porozcinać środki jak na chrusty i poprzekładać ich końce ze sobą. Rozgrzać mocno olej na patelni, włożyć do niego uformowane kreple i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyciągnąć i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)