Sos koperkowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2168
Składniki:
- 1 pęczek zielonego koperku
- 4 dkg masła
- 4 dkg mąki
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól
- biały pieprz
Opis przygotowania:
Mąkę wysypać na patelnię, dodać do niej połowę masła i na małym ogniu zrobić jasną zasmażkę. Zasmażkę rozprowadzić zimnym bulionem, wymieszać i zagotować. Koper umyć, osączyć z wody, pokroić drobno i razem z pozostałym masłem dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Do duszonego kopru dodać zasmażkę i całość zagotować. Po zagotowaniu wlać do całości śmietanę, doprawić sola i pieprzem.
Komentarze (0)