Sos kminkowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6939
Składniki:
- 400 ml wywaru z kości lub mięsa
- 10 dag cebuli
- tłuszcz
- 3 dag mąki
- 2 łyżeczki kminku
- sól
- pieprz
- przyprawa do zup do smaku
- karmel
Opis przygotowania:
Cebulę obierz, opłucz, drobno pokrój, podsmaż, dodaj mąkę, lekko zrumień, rozprowadź zimnym wywarem, mieszając trzepaczką, zagotuj i gotuj około 8 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj zmielony kminek. Sos przetrzyj, zabarw karmelem, zagotuj i dopraw do smaku.
Komentarze (3)
Wydaje się że sos jest smaczny, ciekawe do jakiej potrawy pasuje?
Ja głównie się spotykam z podawaniem go do potraw z mięsa wieprzowego. :)
Dziękuję za informację