Ośmiornica w sosie ogórkowo-koperkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2143
Składniki:
- 1 mrożona ośmiornica
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- Na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pęczki zielonego koperku
- 1 zielony ogórek
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Ośmiornicę rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, umyć i podzielić na porcje. Następnie pokrojone porcje oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: koper oraz ogórka dokładnie umyć i osączyć z wody. Część kopru pozostawić do dekoracji, a resztę wraz z ogórkiem pokroić drobno. Pokrojone składniki przełożyć do blendera, po czym wlać do tego oliwę z oliwek i dodać obrany ze skóry oraz pokrojony drobno czosnek. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli i zmiksować.
Zmiksowane składniki dodać do całości. Danie udekorować pozostawionym zielonym koperkiem
Przygotować sos: koper oraz ogórka dokładnie umyć i osączyć z wody. Część kopru pozostawić do dekoracji, a resztę wraz z ogórkiem pokroić drobno. Pokrojone składniki przełożyć do blendera, po czym wlać do tego oliwę z oliwek i dodać obrany ze skóry oraz pokrojony drobno czosnek. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli i zmiksować.
Zmiksowane składniki dodać do całości. Danie udekorować pozostawionym zielonym koperkiem
Komentarze (0)