Ośmiornica w sosie ogórkowo-koperkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2143
Ośmiornica w sosie ogórkowo-koperkowym
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 mrożona ośmiornica
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • Na sos:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pęczki zielonego koperku
  • 1 zielony ogórek
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania:

Ośmiornicę rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, umyć i podzielić na porcje. Następnie pokrojone porcje oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: koper oraz ogórka dokładnie umyć i osączyć z wody. Część kopru pozostawić do dekoracji, a resztę wraz z ogórkiem pokroić drobno. Pokrojone składniki przełożyć do blendera, po czym wlać do tego oliwę z oliwek i dodać obrany ze skóry oraz pokrojony drobno czosnek. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli i zmiksować.

Zmiksowane składniki dodać do całości. Danie udekorować pozostawionym zielonym koperkiem

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów