Sorbet Earl Grey
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1649
Składniki:
- 1 cytryna
- 8,5 dag drobnego białego cukru
- 2 białka
- 20 ml białego wina
- kilka listków mięty pieprzowej
- 4 łyżeczki Herbaty liściastej Irving Earl Grey Royal
- Składniki na watę cukrową:
- 18,5 dag cukru kryształu
- 150 ml wody
Opis przygotowania:
Zaparzyć herbatę i po zaparzeniu (ok. 5 min) przelać do miski. Dodać parę kawałków cytrynowej skórki i parę listków mięty (wg smaku). Dodać cukier, zamieszać do rozpuszczenia cukru. Odstawić do wystygnięcia, po czym wlać wino. Przelać do naczynia do lodów, zamknąć, uszczelnić i zamrażać 1-1,5 godziny aż do uzyskania lodowej papki. W mikserze wymieszać sorbet z połamanymi lodowymi kostkami. W osobnej misce ubić na sztywno białka, wlać sorbet do miksera i ucierać, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotową mieszankę zamrozić (ok. 1 godz.) i ponownie przelać do miksera, krótko wymieszać, przelać do miski i zamrażać do zupełnego stwardnienia. Przygotować watę cukrową. Wymieszać cukier z wodą w rondelku i podgrzewać powoli, aż się cukier rozpuści, a następnie doprowadzić do wrzenia i szybko gotować bez mieszania, aż syrop osiągnie 150C. Używając dwóch dużych widelców, szybko nabierać gęstniejący syrop, wyciągać nici cukrowe, zawieszając je na drewnianej łyżce. Przygotowana watę cukrową wstawić do chłodziarki i chłodzić przez 6 godzin. Nakładać zamrożony sorbet łyżką na półmisek i udekorować cukrową watą. Można tez podawać sorbet z delikatnymi wafelkami.
Komentarze (0)