Sorbet cytrynowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3996
Składniki:
- 8-10 cytryn
- 2 szklanki cukru
- 160 ml wódki
- 1 łyżeczka masła
- kilka listków melisy
Opis przygotowania:
Cytryny umyć, sparzyć. Z jednej cytryny cienko skroić skórkę i pokroić w paski, a następnie usmażyć z 1 łyżką cukru i masłem. Z cytryn wycisnąć sok. Cukier wsypać do 3/4 litra wody, zagotować i połączyć z sokiem cytrynowym. Syrop ostudzić i zamrozić, miksując co najmniej 3 razy. Sorbet podzielić na porcje, włożyć do szklanych wysokich pucharków, polać wódką i posypać kandyzowaną skórką z cytryny. Całość ozdobić listkami melisy.
Komentarze (0)