Sorbet cytrynowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3772
Sorbet cytrynowy
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 8-10 cytryn
  • 2 szklanki cukru
  • 160 ml wódki
  • 1 łyżeczka masła
  • kilka listków melisy

Opis przygotowania:

Cytryny umyć, sparzyć. Z jednej cytryny cienko skroić skórkę i pokroić w paski, a następnie usmażyć z 1 łyżką cukru i masłem. Z cytryn wycisnąć sok. Cukier wsypać do 3/4 litra wody, zagotować i połączyć z sokiem cytrynowym. Syrop ostudzić i zamrozić, miksując co najmniej 3 razy. Sorbet podzielić na porcje, włożyć do szklanych wysokich pucharków, polać wódką i posypać kandyzowaną skórką z cytryny. Całość ozdobić listkami melisy.

Autor: lelandgaunt

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów