Sorbet cytrynowy z bitą śmietana

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1834
Sorbet cytrynowy z bitą śmietana
fot. Nikchick / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżka cukru pudru
  • 2 cytryny
  • 2 maliny do dekoracji
  • Na sorbet:
  • 1,5 szklanki mineralnej wody gazowanej
  • 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Cytryny sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i przekroić w górnej ich części. Następnie z przekrojonych cytryn wydrążyć łyżką środki.

Przygotować sorbet: 1 szklankę wody mineralnej przelać do rondla, wymieszać ją z tartą skórką cytrynową oraz cukrem i zagotować na średnim ogniu. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i przestudzić. W kubku wymieszać sok cytrynowy z 0,5 szklanki niegotowanej wody mineralnej i przelać do przestudzonych składników. Całość dokładnie wymieszać, po czym przelać do wydrążonych cytryn i włożyć do pucharka deserowego. Następnie wszystko wstawić zamrozić w zamrażalniku. Po zamrożeniu wyciągnąć, śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do sorbetu. Gotowy udekorować maliną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów