Rolada mięsna z kiełbasą i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 217
Rolada mięsna z kiełbasą i warzywami
fot. dirtsailor2003 / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 500 g surowego boczku w plastrach
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 100 g gotowych frytek do smażenia
  • 2 cebule
  • 2 peta kiełbasy toruńskiej
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Paprykę umyć, osączyć z wody, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno. Pokrojoną cebule i paprykę wymieszać z mięsem mielonym i doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzem. Plastry surowego boczku poprzeplatać przez siebie na stolnicy, aby powstała siatka z mięsa. Następnie na te plastry nałożyć całe pęta kiełbasy toruńskiej i posypać je frytkami. Na to nałożyć mięso mielone z papryką i cebulą. Wszystko przepleść plastrami boczku, aby powstał jeden rulon. Całość przełożyć ruszt z blachą do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż się boczek dobrze przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i podzielić na porcje.

0 komenatrzy

Podobne przepisy