Rolada mięsna z kiełbasą i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1393
Składniki:
- 500 g surowego boczku w plastrach
- 400 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 100 g gotowych frytek do smażenia
- 2 cebule
- 2 peta kiełbasy toruńskiej
- 1 czerwona papryka
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Paprykę umyć, osączyć z wody, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno. Pokrojoną cebule i paprykę wymieszać z mięsem mielonym i doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzem. Plastry surowego boczku poprzeplatać przez siebie na stolnicy, aby powstała siatka z mięsa. Następnie na te plastry nałożyć całe pęta kiełbasy toruńskiej i posypać je frytkami. Na to nałożyć mięso mielone z papryką i cebulą. Wszystko przepleść plastrami boczku, aby powstał jeden rulon. Całość przełożyć ruszt z blachą do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż się boczek dobrze przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i podzielić na porcje.
Komentarze (0)