Soczewica z kiełbasą, serem i winiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1767
Składniki:
- 300 g czerwonej soczewicy
- 200 ml bulionu warzywnego
- 4 plastry parmezanu
- 3 peta kiełbasy śląskiej
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Kiełbasę pozbawić skóry i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną kiełbasę, oprószyć ją suszonym tymiankiem oraz kolendrą i smażyć do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy dodać do tego soczewicę. Całość zalać winem i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do chwili, aż wino odparuje. Wówczas wlać do tego bulion warzywny, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować do miękkości soczewicy. Kiedy zmięknie, wsypać do tego tarty parmezan, ponownie wymieszać i dusić do chwili, aż ser zacznie się rozpuszczać. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć do miseczek i udekorować plastrami parmezanu.
Komentarze (0)