Soczewica z kiełbasą, serem i winiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1767
Soczewica z kiełbasą, serem i winiem
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 4 plastry parmezanu
  • 3 peta kiełbasy śląskiej
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Kiełbasę pozbawić skóry i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną kiełbasę, oprószyć ją suszonym tymiankiem oraz kolendrą i smażyć do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy dodać do tego soczewicę. Całość zalać winem i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do chwili, aż wino odparuje. Wówczas wlać do tego bulion warzywny, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować do miękkości soczewicy. Kiedy zmięknie, wsypać do tego tarty parmezan, ponownie wymieszać i dusić do chwili, aż ser zacznie się rozpuszczać. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć do miseczek i udekorować plastrami parmezanu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów