Maki-zushi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2862
Składniki:
- 4 paluszki krabowe surimi
- 4 marchewki
- 4 arkusze suszonych glonów nori
- 2 łyżki marynowanego imbiru
- 2 łyżki wina ryżowego
- 1 awokado
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 łyżka świeżego majeranku
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wymieszać z winem ryżowym. Marchew oraz awokado umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić na kawałki. Marchew zalać niewielką ilością wody, ugotować do miękkości, odcedzić i pokroić w słomkę. W słomkę również pokroić obranego ze skóry ogórka. Paluszki surimi przekroić na połowy. Glony nori sparzyć wrzącą wodą. Imbir osączyć z marynaty. Następnie połączyć ze sobą gotowane marchewki, krojonego ogórka, awokado, paluszki surimi, imbir i całość obwinąć glonami nori. Wszystko zlepić gotowanym ryżem i przełożyć na talerz. Danie posypać świeżym majerankiem.
Komentarze (0)