Maki-zushi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2487
Maki-zushi
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 paluszki krabowe surimi
  • 4 marchewki
  • 4 arkusze suszonych glonów nori
  • 2 łyżki marynowanego imbiru
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 1 awokado
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżka świeżego majeranku
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wymieszać z winem ryżowym. Marchew oraz awokado umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić na kawałki. Marchew zalać niewielką ilością wody, ugotować do miękkości, odcedzić i pokroić w słomkę. W słomkę również pokroić obranego ze skóry ogórka. Paluszki surimi przekroić na połowy. Glony nori sparzyć wrzącą wodą. Imbir osączyć z marynaty. Następnie połączyć ze sobą gotowane marchewki, krojonego ogórka, awokado, paluszki surimi, imbir i całość obwinąć glonami nori. Wszystko zlepić gotowanym ryżem i przełożyć na talerz. Danie posypać świeżym majerankiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów