Smörgåstårta

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2653
Smörgåstårta
fot. Mereman / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 300 g majonezu
  • 250 g mrożonych krewetek
  • 150 g czarnego kawioru
  • 20 g sera Ementaler
  • 12 kromek chleba tostowego
  • 4 jajka
  • 4 ogórki małosolne
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • sól

Opis przygotowania:

Pomidora umyć, osączyć z wody i pokroić ozdobnie. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, przełożyć je do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie odcedzić i przestudzić. Ogórki małosolne pokroić w drobną kostkę. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę. Następnie kromki chleba tostowego pozbawić skórek i ułożyć je na tacy po 6 chlebków. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do czosnku dodać majonez, jogurt i dokładnie rozmieszać. Rozmieszanymi składnikami wysmarować chleba na tacce, przykryć je pozostałym chlebem tostowym i docisnąć do siebie. Ponownie całość wysmarować majonezem z jogurtem. Na to wyłożyć pokrojone ogórki małosolne, jajka i ugotowane wcześniej krewetki. Wszystko posypać pokruszonym drobno serem Ementaler, wyłożyć kawior i udekorować pomidorem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów