Smörgåstårta
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2653
Składniki:
- 300 g majonezu
- 250 g mrożonych krewetek
- 150 g czarnego kawioru
- 20 g sera Ementaler
- 12 kromek chleba tostowego
- 4 jajka
- 4 ogórki małosolne
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- sól
Opis przygotowania:
Pomidora umyć, osączyć z wody i pokroić ozdobnie. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, przełożyć je do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie odcedzić i przestudzić. Ogórki małosolne pokroić w drobną kostkę. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę. Następnie kromki chleba tostowego pozbawić skórek i ułożyć je na tacy po 6 chlebków. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do czosnku dodać majonez, jogurt i dokładnie rozmieszać. Rozmieszanymi składnikami wysmarować chleba na tacce, przykryć je pozostałym chlebem tostowym i docisnąć do siebie. Ponownie całość wysmarować majonezem z jogurtem. Na to wyłożyć pokrojone ogórki małosolne, jajka i ugotowane wcześniej krewetki. Wszystko posypać pokruszonym drobno serem Ementaler, wyłożyć kawior i udekorować pomidorem.
Komentarze (0)