Śliwki w czekoladzie z midgałami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1923
Śliwki w czekoladzie z midgałami
fot. Off-shell (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 200 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 100 g migdałów
  • 1 szklanka wrzącej wody

Opis przygotowania:

Śliwki kalifornijskie przełożyć na sito i sparzyć wrzącą wodą. Następnie osączyć je z nadmiaru wody, nadziać migdałami i przełożyć na tackę wyłożoną papierem do pieczenia. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przesypać je do rondla, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu, po czym ściągnąć ją z ognia i zalać składniki na tacce. Całość pozostawić do zastygnięcia czekolady, wstawić do lodówki na 2 godziny, a potem wyciągnąć z lodówki i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów