Śliwki nadziewane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2416
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek
- 1 szklanka cukru
- 5 dkg słodkich migdałów
- 3 dkg smażonej skórki pomarańczowej
- 3 dkg otartej skórki z cytryny
- 3 goździki
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Opis przygotowania:
Śliwki umyć, osuszyć, oczyścić z pestek i podzielić na połowy. Część z oczyszczonych śliwek pokroić drobno. Migdały sparzyć, obrać ze skóry i drobno posiekać. Wsypać na patelnię posiekane migdały, śliwki, cynamon, cukier, skórkę z pomarańczy, skórkę z cytryny i smażyć na małym ogniu, do czasu aż cukier się rozpuści i powstanie gęsty syrop. W czasie smażenia często mieszać. Powstałą masę przełożyć na połówki śliwek, ułożyć na blasze do pieczenia i zapiec w mocno nagrzanym piekarniku do 200 stopni. Śliwki powinny się lekko podsuszyć. Następnie przełożyć je na talerz i polać syropem ze smażenia.
Komentarze (0)