Śliwki nadziewane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2222

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 dkg słodkich migdałów
  • 3 dkg smażonej skórki pomarańczowej
  • 3 dkg otartej skórki z cytryny
  • 3 goździki
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Opis przygotowania:

Śliwki umyć, osuszyć, oczyścić z pestek i podzielić na połowy. Część z oczyszczonych śliwek pokroić drobno. Migdały sparzyć, obrać ze skóry i drobno posiekać. Wsypać na patelnię posiekane migdały, śliwki, cynamon, cukier, skórkę z pomarańczy, skórkę z cytryny i smażyć na małym ogniu, do czasu aż cukier się rozpuści i powstanie gęsty syrop. W czasie smażenia często mieszać. Powstałą masę przełożyć na połówki śliwek, ułożyć na blasze do pieczenia i zapiec w mocno nagrzanym piekarniku do 200 stopni. Śliwki powinny się lekko podsuszyć. Następnie przełożyć je na talerz i polać syropem ze smażenia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów