Skrzydełka kurczaka w miodzie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2748
Składniki:
- 0,5 kg skrzydełek z kurczaka
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 pęczek szczypiorku
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i przełożyć na talerz. Miód rozgrzać, połączyć z olejem, sosem sojowym oraz drobno pokrojonym czosnkiem i dokładnie wymieszać. Skrzydełka kurczaka oprószyć pieprzem, solą i imbirem, włożyć naczynia, zalać wymieszanymi składnikami marynaty i odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, samo mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i zapiekać do miękkości. Gotowe wyciągnąć, polać pozostawioną marynatą i dodać do marchewki na talerzu. Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)