Skrzydełka kurczaka w miodzie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2519
Skrzydełka kurczaka w miodzie
fot. TheCulinaryGeek / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg skrzydełek z kurczaka
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i przełożyć na talerz. Miód rozgrzać, połączyć z olejem, sosem sojowym oraz drobno pokrojonym czosnkiem i dokładnie wymieszać. Skrzydełka kurczaka oprószyć pieprzem, solą i imbirem, włożyć naczynia, zalać wymieszanymi składnikami marynaty i odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, samo mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i zapiekać do miękkości. Gotowe wyciągnąć, polać pozostawioną marynatą i dodać do marchewki na talerzu. Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów