Skrzydełka grillowane z miodem i ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2622
Składniki:
- 8 skrzydełek z kurczaka
- 3 łyżki płynnego miodu lipowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Skrzydełka oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Miód przelać do miski, wlać do tego sos sojowy i sok z cytrynowy. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Składniki dokładnie wymieszać i włożyć do tego skrzydełka z kurczaka. Całość wstawić do lodówki na 30 minut, po tym czasie wyciągnąć, osączyć z marynaty i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Następnie mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i grillować do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z grilla i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko odparować i dodać do grillowanego mięsa. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)