Shortbread (ciastka)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1779
Shortbread (ciastka)
fot. Dave souza (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.5

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 140 g miękkiego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: masło przełożyć do miski i wsypać do niego cukier puder. Oba składniki utrzeć na puszystą masę. Do utartej masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i z całości zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 7 mm i podziurawić je widelcem. Następnie ciasto pokroić w prostokąty o wymiarach 2x8 cm i przełożyć je na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i posypać je cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów