Shortbread (ciastka)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1966
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 140 g miękkiego masła
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: masło przełożyć do miski i wsypać do niego cukier puder. Oba składniki utrzeć na puszystą masę. Do utartej masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i z całości zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 7 mm i podziurawić je widelcem. Następnie ciasto pokroić w prostokąty o wymiarach 2x8 cm i przełożyć je na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i posypać je cukrem pudrem.
Komentarze (0)