Sfiha - placki z mięsem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 988
Składniki:
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki suchych aktywnych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- Farsz:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 2 dojrzale pomidory
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej czerwonej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody.
Przygotować ciasto: drożdże przesypać do kubka, zalać je ciepłą wodą, zasypać cukrem i dobrze rozetrzeć na jednolitą masę. Po roztarciu odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczypta soli. Wlać do tego roztarte wcześniej drożdże i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu wlać do tego olej i całość jeszcze raz dobrze wyrobić ręcznie. Następnie ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 45 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na równe części i rozwałkować je na grubość je na grubość 3 mm.
Przygotować farsz: pomidory pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry i drobno pokroić. Rozgrzać mocno olej na patelni i wsypać do niego mielone nasiona kolendry, imbir, goździki i smażyć przez 30 sekund. Dodać do tego pokrojony czosnek i mielone mięso. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, czarnego pieprzu, papryką chili, słodką papryką, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć to na rozwałkowane wcześniej ciasto. Wszystko posypać orzeszkami pinii i pokrojonymi pomidorami. Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor.
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: drożdże przesypać do kubka, zalać je ciepłą wodą, zasypać cukrem i dobrze rozetrzeć na jednolitą masę. Po roztarciu odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczypta soli. Wlać do tego roztarte wcześniej drożdże i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu wlać do tego olej i całość jeszcze raz dobrze wyrobić ręcznie. Następnie ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 45 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na równe części i rozwałkować je na grubość je na grubość 3 mm.
Przygotować farsz: pomidory pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry i drobno pokroić. Rozgrzać mocno olej na patelni i wsypać do niego mielone nasiona kolendry, imbir, goździki i smażyć przez 30 sekund. Dodać do tego pokrojony czosnek i mielone mięso. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, czarnego pieprzu, papryką chili, słodką papryką, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć to na rozwałkowane wcześniej ciasto. Wszystko posypać orzeszkami pinii i pokrojonymi pomidorami. Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor.
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)