Sfiha - placki z mięsem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 874
Sfiha - placki z mięsem
fot. Bazel (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki suchych aktywnych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 dojrzale pomidory
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody.

Przygotować ciasto: drożdże przesypać do kubka, zalać je ciepłą wodą, zasypać cukrem i dobrze rozetrzeć na jednolitą masę. Po roztarciu odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczypta soli. Wlać do tego roztarte wcześniej drożdże i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu wlać do tego olej i całość jeszcze raz dobrze wyrobić ręcznie. Następnie ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 45 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na równe części i rozwałkować je na grubość je na grubość 3 mm.

Przygotować farsz: pomidory pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry i drobno pokroić. Rozgrzać mocno olej na patelni i wsypać do niego mielone nasiona kolendry, imbir, goździki i smażyć przez 30 sekund. Dodać do tego pokrojony czosnek i mielone mięso. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, czarnego pieprzu, papryką chili, słodką papryką, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć to na rozwałkowane wcześniej ciasto. Wszystko posypać orzeszkami pinii i pokrojonymi pomidorami. Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor.

Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów