Sezamki z miodem i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4456
Składniki:
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
- 1 szklanka ziarna sezamu
- 1 szklanka miodu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Opis przygotowania:
Miód wlać do rondla, dodać do niego cukier i zagotować. Następnie do miodu wsypywać sezam, ciągle mieszając drewnianą łyżką i zmniejszyć ogień. Masę trzymać na ogniu do czasu, aż się lekko zrumieni, następnie dodać do niej drobno tłuczone orzeszki ziemne, wymieszać, ściągnąć z ognia, lekko przestudzić, a następnie wylać całość na wysmarowaną oliwą blachę. Masę wyrównać płaską łopatką i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Kiedy masa zastygnie, ostrym nożem pokroić na kwadraty i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)