Sezamki z miodem i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4303
Sezamki z miodem i orzechami
fot. grongar / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • 1 szklanka ziarna sezamu
  • 1 szklanka miodu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Opis przygotowania:

Miód wlać do rondla, dodać do niego cukier i zagotować. Następnie do miodu wsypywać sezam, ciągle mieszając drewnianą łyżką i zmniejszyć ogień. Masę trzymać na ogniu do czasu, aż się lekko zrumieni, następnie dodać do niej drobno tłuczone orzeszki ziemne, wymieszać, ściągnąć z ognia, lekko przestudzić, a następnie wylać całość na wysmarowaną oliwą blachę. Masę wyrównać płaską łopatką i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Kiedy masa zastygnie, ostrym nożem pokroić na kwadraty i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów