Serowe dinozaury
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 915
Składniki:
- 800 g sera Gouda w kostce
- 2 jajka
- 2 szklanki panierki Panko
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej do głębokiego smażenia
- Na sos:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- sól
Opis przygotowania:
Ser pokroić w plastry o grubości 1 cm i wyciąć w nim odpowiednie kształty foremkami. Następnie jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli oraz mielonego pieprzu czarnego. Na kolejny talerz przesypać panierkę. Wykrojony foremkami ser namoczyć najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w panierce i włożyć go do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: do miski dodać obrany ze skory i pokrojony drobno czosnek. wsypać cukier, szczyptę soli i suszone oregano. Składniki te dobrze rozetrzeć łyżeczką, po czym wlać do tego jogurt naturalny, dobrze wymieszać, przełożyć do miseczki i podawać razem ze smażonym serem.
Przygotować sos: do miski dodać obrany ze skory i pokrojony drobno czosnek. wsypać cukier, szczyptę soli i suszone oregano. Składniki te dobrze rozetrzeć łyżeczką, po czym wlać do tego jogurt naturalny, dobrze wymieszać, przełożyć do miseczki i podawać razem ze smażonym serem.
Komentarze (0)