Serowe dinozaury

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 697
Serowe dinozaury
fot. tycoon101 / elements.envato.com

Składniki:

  • 800 g sera Gouda w kostce
  • 2 jajka
  • 2 szklanki panierki Panko
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na sos:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • sól

Opis przygotowania:

Ser pokroić w plastry o grubości 1 cm i wyciąć w nim odpowiednie kształty foremkami. Następnie jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli oraz mielonego pieprzu czarnego. Na kolejny talerz przesypać panierkę. Wykrojony foremkami ser namoczyć najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w panierce i włożyć go do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: do miski dodać obrany ze skory i pokrojony drobno czosnek. wsypać cukier, szczyptę soli i suszone oregano. Składniki te dobrze rozetrzeć łyżeczką, po czym wlać do tego jogurt naturalny, dobrze wymieszać, przełożyć do miseczki i podawać razem ze smażonym serem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów