Pączki z marshmallow, czekoladą i miodem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1951
Składniki:
- 400 g pianek marshmallow
- 300 g gorzkiej czekolady
- 100 ml płynnego miodu lipowego
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 200 g roztopionego masła
- 50 g drożdży
- 4 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki spirytusu
- 1 kg mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru oraz mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Zagotować 1 l wody w rondlu, a po jej zagotowaniu postawić na rondlu miskę. Do miski wbić jajka, wsypać cukier i razem ubić trzepaczką na parze, po czym ściągnąć z pary. Mąkę z solą przesypać do większej miski. Dodać do tego ubite składniki nad parą, roztarte drożdże, roztopione masło, spirytus i wyrobić ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na równe kawałki. Uformować z nich kwadratowe bułki i podsypać mąką. Całość pozostawić na stolnicy przez 5 minut, po czym przełożyć na rozgrzany mocno olej na patelni i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Usmażone ciasto ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Na usmażone pączki nałożyć pianki marshmallow. Czekoladę połamać na drobne kawałki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynna masę. Do rozpuszczonej masy czekoladowej wlać miód lipowy, wymieszać, a następnie ściągnąć z ognia i polać całość.
Komentarze (0)