Pączki z marshmallow, czekoladą i miodem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1748
Pączki z marshmallow, czekoladą i miodem
fot. LifeSupercharger / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g pianek marshmallow
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml płynnego miodu lipowego
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 200 g roztopionego masła
  • 50 g drożdży
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru oraz mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Zagotować 1 l wody w rondlu, a po jej zagotowaniu postawić na rondlu miskę. Do miski wbić jajka, wsypać cukier i razem ubić trzepaczką na parze, po czym ściągnąć z pary. Mąkę z solą przesypać do większej miski. Dodać do tego ubite składniki nad parą, roztarte drożdże, roztopione masło, spirytus i wyrobić ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na równe kawałki. Uformować z nich kwadratowe bułki i podsypać mąką. Całość pozostawić na stolnicy przez 5 minut, po czym przełożyć na rozgrzany mocno olej na patelni i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Usmażone ciasto ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Na usmażone pączki nałożyć pianki marshmallow. Czekoladę połamać na drobne kawałki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynna masę. Do rozpuszczonej masy czekoladowej wlać miód lipowy, wymieszać, a następnie ściągnąć z ognia i polać całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów