Marshmallow w polewie karmelowej
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2240
Składniki:
- 20 g żelatyny spożywczej
- 2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki letniej wody
- 1 gotowy spód do ciast (biszkopt)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- Na polewę karmelową:
- 250 g cukru
- 150 ml wody
- 120 ml śmietany kremówki
- 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
Opis przygotowania:
Żelatynę spożywczą rozpuścić w 0,5 szklanki letniej wody. Biszkopt pokroić w prostokąty. Cukier przesypać do rondla, wlać wodę, dodać aromat waniliowy i doprowadzić do wrzenia (nie zagotowywać). Następnie ściągnąć z ognia, połączyć z rozpuszczoną żelatyną i całość zmiksować mikserem na jednolitą pianę. Kiedy piana zacznie tężeć, przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na przygotowany wcześniej biszkopt. Potem wszystko włożyć do lodówki, aby zastygło. Następnie wyciągnąć i otwartym ogniem z palnika kuchennego przypalić wierzch deseru.
Przygotować polewę karmelową: cukier przesypać do rondla, wlać 5 łyżek wody i postawić na małym ogniu. Cały czas mieszać drewnianą łyżką, do czasu, aż cukier się rozpuści. Wówczas doprowadzić do wrzenia, dodać aromat waniliowy i gotować już bez mieszania około 10-15 minut, aż zmieni kolor na karmelowy. Potem ściągnąć z ognia, wlać śmietanę, dokładnie wymieszać, przestudzić i polać deser.
Przygotować polewę karmelową: cukier przesypać do rondla, wlać 5 łyżek wody i postawić na małym ogniu. Cały czas mieszać drewnianą łyżką, do czasu, aż cukier się rozpuści. Wówczas doprowadzić do wrzenia, dodać aromat waniliowy i gotować już bez mieszania około 10-15 minut, aż zmieni kolor na karmelowy. Potem ściągnąć z ognia, wlać śmietanę, dokładnie wymieszać, przestudzić i polać deser.
Komentarze (0)