Marshmallow w polewie karmelowej

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2066
Marshmallow w polewie karmelowej
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g żelatyny spożywczej
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 1 gotowy spód do ciast (biszkopt)
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • Na polewę karmelową:
  • 250 g cukru
  • 150 ml wody
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego

Opis przygotowania:

Żelatynę spożywczą rozpuścić w 0,5 szklanki letniej wody. Biszkopt pokroić w prostokąty. Cukier przesypać do rondla, wlać wodę, dodać aromat waniliowy i doprowadzić do wrzenia (nie zagotowywać). Następnie ściągnąć z ognia, połączyć z rozpuszczoną żelatyną i całość zmiksować mikserem na jednolitą pianę. Kiedy piana zacznie tężeć, przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na przygotowany wcześniej biszkopt. Potem wszystko włożyć do lodówki, aby zastygło. Następnie wyciągnąć i otwartym ogniem z palnika kuchennego przypalić wierzch deseru.

Przygotować polewę karmelową: cukier przesypać do rondla, wlać 5 łyżek wody i postawić na małym ogniu. Cały czas mieszać drewnianą łyżką, do czasu, aż cukier się rozpuści. Wówczas doprowadzić do wrzenia, dodać aromat waniliowy i gotować już bez mieszania około 10-15 minut, aż zmieni kolor na karmelowy. Potem ściągnąć z ognia, wlać śmietanę, dokładnie wymieszać, przestudzić i polać deser.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów