Sernik z dynią

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 3787
Sernik z dynią

Składniki:

  • 20 dkg herbatników maślanych lub krakersów
  • 3 łyżki masła
  • olej
  • 2 łyżki cukru
  • Nadzienie:
  • 30 dkg dyni w słodkiej zalewie
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • 30 dkg cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 8 dkg masła

Opis przygotowania:

Herbatniki lub krakersy dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem na jednolitą masę. Tortownicę wysmarować olejem, posypać cukrem i wyłożyć masę z herbatników. Dynię osączyć z zalewy, 20 dkg dyni zmiksować, a resztę odłożyć. Twaróg zalać śmietaną, dodać jajka, cukier, cukier waniliowy oraz zmiksowaną dynię i utrzeć całość na gładki krem. Krem wyłożyć na masę herbatnikową, a na wierzchu ułożyć całe kawałki dyni. Tortownicę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 175 stopni przez około 80 minut. Po upieczeniu ostudzić i podawać na zimno.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów