Sernik z dynią
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 3787
Składniki:
- 20 dkg herbatników maślanych lub krakersów
- 3 łyżki masła
- olej
- 2 łyżki cukru
- Nadzienie:
- 30 dkg dyni w słodkiej zalewie
- 1 kg twarogu półtłustego
- 100 ml śmietany kremówki
- 3 jajka
- 30 dkg cukru
- 2 torebki cukru waniliowego
- 8 dkg masła
Opis przygotowania:
Herbatniki lub krakersy dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem na jednolitą masę. Tortownicę wysmarować olejem, posypać cukrem i wyłożyć masę z herbatników. Dynię osączyć z zalewy, 20 dkg dyni zmiksować, a resztę odłożyć. Twaróg zalać śmietaną, dodać jajka, cukier, cukier waniliowy oraz zmiksowaną dynię i utrzeć całość na gładki krem. Krem wyłożyć na masę herbatnikową, a na wierzchu ułożyć całe kawałki dyni. Tortownicę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 175 stopni przez około 80 minut. Po upieczeniu ostudzić i podawać na zimno.
Komentarze (0)