Sernik

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2924
Sernik
fot. hfb / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • Masa serowa:
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 25 dag cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 kg sera twarogowego
  • 100 ml śmietany
  • 5 dag rodzynków
  • olejek waniliowy i skórka pomarańczowa do smaku
  • 5 dag czekolady
  • Masa orzechowa:
  • 20 dag orzechów włoskich bez łupin
  • 15 dag cukru pudru do orzechów
  • 60 ml śmietany
  • 2 żółtka
  • Polewa truskawkowa:
  • 20 dag mrożonych truskawek
  • 8-10 dag cukru pudru
  • 10 dag masła

Opis przygotowania:

Masło utrzyj z cukrem, dodając kolejno żółtka, połącz ze zmielonym serem, śmietaną, opłukanymi rodzynkami, olejkiem i startą skórką pomarańczową. Przygotowaną masę podziel na dwie części, jedną połącz ze startą czekoladą.

Orzechy sparz wrzącą wodą, obierz ze skórki, zetrzyj, utrzyj z cukrem, śmietaną i żółtkami.

Masę serową włóż do formy przekładając masą orzechową, pozostaw w chłodnym miejscu do zastygnięcia. Następnie wyjmij z formy i polej polewą truskawkową.

Polewa truskawkowa: Truskawki rozmroź, włóż do miksera razem z cukrem i masłem, zmiksuj.

Autor: plateau

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów