Sernik
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2924
Składniki:
- Masa serowa:
- 10 dag masła lub margaryny
- 25 dag cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 kg sera twarogowego
- 100 ml śmietany
- 5 dag rodzynków
- olejek waniliowy i skórka pomarańczowa do smaku
- 5 dag czekolady
- Masa orzechowa:
- 20 dag orzechów włoskich bez łupin
- 15 dag cukru pudru do orzechów
- 60 ml śmietany
- 2 żółtka
- Polewa truskawkowa:
- 20 dag mrożonych truskawek
- 8-10 dag cukru pudru
- 10 dag masła
Opis przygotowania:
Masło utrzyj z cukrem, dodając kolejno żółtka, połącz ze zmielonym serem, śmietaną, opłukanymi rodzynkami, olejkiem i startą skórką pomarańczową. Przygotowaną masę podziel na dwie części, jedną połącz ze startą czekoladą.
Orzechy sparz wrzącą wodą, obierz ze skórki, zetrzyj, utrzyj z cukrem, śmietaną i żółtkami.
Masę serową włóż do formy przekładając masą orzechową, pozostaw w chłodnym miejscu do zastygnięcia. Następnie wyjmij z formy i polej polewą truskawkową.
Polewa truskawkowa: Truskawki rozmroź, włóż do miksera razem z cukrem i masłem, zmiksuj.
Orzechy sparz wrzącą wodą, obierz ze skórki, zetrzyj, utrzyj z cukrem, śmietaną i żółtkami.
Masę serową włóż do formy przekładając masą orzechową, pozostaw w chłodnym miejscu do zastygnięcia. Następnie wyjmij z formy i polej polewą truskawkową.
Polewa truskawkowa: Truskawki rozmroź, włóż do miksera razem z cukrem i masłem, zmiksuj.
Komentarze (0)