Selery faszerowane mięsem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2387
Składniki:
- 2 duże selery
- 1/2 kg mięsa wieprzowo-wołowego (mielonego)
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki bulionu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka śmietany
- sól, pieprz, maggi do smaku
Opis przygotowania:
Selery dokładnie wyszorować, obrać i przekroić na pół. Środek wydrążyć łyżeczką i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Cebulę zeszklić. Wydrążony miąższ drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez wyciskarkę. Wszystko dodać do mięsa, doprawić solą, pieprzem i maggi. Wymieszać. Masą napełnić połówki selerów dobrze dociskając. Gotować w bulionie. Kiedy selery zmiękną - wyjąć je, a powstały wywar zagęścić mąką, dodać do niego śmietany i powstałym w ten sposób sosem polać selery.
Komentarze (0)