Selery faszerowane mięsem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2209

Składniki:

  • 2 duże selery
  • 1/2 kg mięsa wieprzowo-wołowego (mielonego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, pieprz, maggi do smaku

Opis przygotowania:

Selery dokładnie wyszorować, obrać i przekroić na pół. Środek wydrążyć łyżeczką i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Cebulę zeszklić. Wydrążony miąższ drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez wyciskarkę. Wszystko dodać do mięsa, doprawić solą, pieprzem i maggi. Wymieszać. Masą napełnić połówki selerów dobrze dociskając. Gotować w bulionie. Kiedy selery zmiękną - wyjąć je, a powstały wywar zagęścić mąką, dodać do niego śmietany i powstałym w ten sposób sosem polać selery.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów